Land Rover Freelander Club Forum Index Land Rover Freelander Club
Welkom op het forum! Hier kan je terecht voor alles i.v.m. de Land Rover Freelander!!
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups 
 ProfileProfile   You have no new messagesYou have no new messages   Log out Log out  

Hou de wegen open!!

 
Post new topic   Reply to topic    Land Rover Freelander Club Forum Index -> Zin in een tochtje?
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Jens
Vrijlander-admin
Vrijlander-admin


Joined: 21 Mar 2006
Posts: 3286
Location: Affligem-city

PostPosted: Tue Oct 30, 2007 7:56 pm    Post subject: Hou de wegen open!! Reply with quote

http://houdewegenopen.forumup.com/

Quote:
Beste


Met dit schrijven willen wij u informeren over het volgende onderwerp.

Het laatste jaar duiken er verschillende initatieven op met als doel de herwaardering van buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en jaagpaden in Vlaanderen en de verdwijning ervan door overwoekering of gewijzigde inplanning door de gemeente tegen te gaan.
Het hoeft niet veel uitleg dat wij als 4x4 liefhebbers dit iniatief enkel kunnen toejuichen daar dergelijke wegels, waar toegelaten, ook voor ons veel recreatieve waarde hebben en wij wel varen bij hun behoud of heropening. Onze vlaamse gemeentes zijn reeds begonnen met het inventariseren en officialiseren van de wegen op de kaart van 'trage wegen' van Vlaanderen.
Hierbij wordt geopperd voor een samenwerking tussen alle lokale verenigingen en de gemeentes om dit doel te bereiken.
Enkele actieve 4x4 liefhebbers nemen reeds deel aan deze projecten, maar komen naar voor met een alarmerend signaal: nl. de heropwaardering van deze trage wegen door de gemeentes, gaat dikwijls hand in hand met het afsluiten voor gemotoriseerd en/of rollend verkeer waar dit voordien wel mogelijk was. Dit is uitsluitend een bevoegdheid van de gemeente maar wordt onvermijdelijk gekoppeld aan de uiteindelijke uitwerking van dergelijke projecten.
Het hoeft geen verdere uitleg dat wij dit als 4x4 en buitensport liefhebbers betreuren, zeker als men in gedachte houdt dat dergelijke wegen historisch ontstaan zijn of net open blijven dankzij al dan niet gemotoriseerd rollend verkeer op wielen (boerenwegels, fietswegels, ea).
Deze problematiek treft niet enkel de 4x4-genieter, maar tevens mountainbikers, ruiters, en andere.

Om onze belangen te verdedigen hebben we met een aantal personen uit verschillende 4x4 verenigingen een initiatief "hou de wegen open" opgericht. Onze bedoelingen zijn informeren en op een positieve en opbouwende manier deel te nemen aan dergelijke projecten met de klemtoon op het open houden van de trage wegen voor verantwoord gemotoriseerde recreatie.
Dit kan vooral door inspraak en aanwezigheid van de lokale 4x4 vereniging op de bestemde gemeentevergaderingen en een correcte argumentering ivm het gemengd gebruik van 'trage wegen'.
Met dit schrijven willen wij jullie als vereniging op de hoogte brengen van deze problematiek en verwelkomen graag alle verenigingen die willen bijdragen. Meer info vind u op ...

Vriendelijke groet,



http://houdewegenopen.forumup.com/



_________________
Freelander TD4 '01 - 3 door - Bonaty Grey - hippotraveller


Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Jens
Vrijlander-admin
Vrijlander-admin


Joined: 21 Mar 2006
Posts: 3286
Location: Affligem-city

PostPosted: Mon Jun 09, 2008 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

Aangezien het steeds moeilijker wordt om RB's te kunnen doen/er steeds een grotere anti-4x4 mentaliteit aan het komen is, zijn er mensen die er wat trachten aan te doen.

Dit is een verslag van Christiaan:


Citaat:
Quote:
Origineel gepost door Christiaan
Gisterenavond samen met Nessie naar die bewuste vergadering geweest.

Verder waren Daniel Naveau, president van Codever in België (lees Wallonië) en een aantal mensen van enduroclub Grensland, waaronder vooral bestuursleden, aanwezig op deze vergadering.

Na een eerste kennismaking met Grensland, bleek al snel dat wij dezelfde problemen tegenkomen in het beoefenen van onze hobby, namelijk het afsluiten van "openbare" wegen.

Iedereen was het erover eens dat er een vlaamse tak van Codever moet komen, naar analogie van het waalse model.

Daniel is voorzitter van Codever. Naast hem zijn er regionale afgevaardigden in elke waalse provincie die elk ondersteunt worden door een team van medewerkers. Al deze mensen werken als vrijwilliger, enkel onkosten worden vergoed !

Zij zien de groenen (Ecolo) als hun belangrijkste "tegenstrever". Codever in Wallonië is er eigenlijk net iets te laat gekomen. Op het moment dat het decreet Lutgen gestemd werd, waren zij nog niet voldoende georganiseerd. Momenteel wordt er gedebateerd over een voorstel van zoon Lutgen, die nog een stap verder wil gaan. Codever eist in plaats van een uitbreiding, een herziening van dit decreet.
Een wet kan door een minderheid zoals de groenen naar voor geschoven worden, maar dient dan nog altijd te worden goedgekeurd door het parlement! Codever ziet het dan ook als een van z’n belangrijkste taken om bij de andere partijen te lobbyen tegen voorstellen die onze hobby zouden schaden.
Toen ik hem vroeg hoe het mogelijk was hoe het decreet Lutgen er destijds is doorgekomen, antwoordde hij me dat je dat moet zien in het kader van de paars-groene regering van destijds. De andere meerderheidspartijen moesten de groenen toch ergens hun zin laten doen, maar vooral niet op het sociaal-economisch vlak. Ook de groenen moesten “aan hun trekken komen” in die paars-groene regering...
Volgens Daniel wordt Codever als organisatie au serieux genomen. Onlangs waren er nog contacten met PS en MR. Zij zouden wel degelijk gehoord worden! Volgende week staan er opnieuw vergaderingen met PS (vrijdag, met publiek in Luik) en MR (donderdag, waals parlement in Namen) op hun programma.

De strijd tegen de “groene golf” kost uiteraard geld, veel geld. Codever haalt zijn middelen vooral uit sponsoring (veruit het grootste aandeel!) en lidgelden. De belangrijkste sponsors zijn Febiac, de invoerders en andere off-road organisaties.
Codever richt zich in principe tot iedereen die zijn hobby in de natuur wenst uit te oefenen.
Het klopt echter dat momenteel de motorrijders de bovenhand halen. Codever wenst uiteraard meer inbreng van de 4x4 rijders. De motorrijdes zijn momenteel echter veel actiever. Er zijn echter ook wel contacten met 4x4 rijders. Oa met ROAD.be (Raid Organisation André Desaulx), RTTA (Randonneurs Tout TerrainAmaytois) en destijds ook met de organisatie van de Cruz Ardenne. Er wordt ook samengewerkt met het festival van Berneau. Verder nog een reeks kleinere organisaties. De Landcruiser club zou een deel van inkomsten uit events doorstorten naar Codever.
Als je een tijdschrift of de website van Codever bekijkt kom je bijna uitsluitend sponsoring tegen van motormerken en/of accessoires. Tot op heden is nog er geen enkel sponsoring geweest van 4x4 automerken of verkopers van accessoires uit deze sector!

De grote vraag gisteren was hoe gaan we aan een vlaamse tak van Codever geraken. Daniel stelde duidelijk dat het aan de vlaamse off-road liefhebbers zelf is om zich te organiseren en aan te sluiten bij Codever. Zo is het trouwens destijds ook gegaan met oprichting van de “waalse tak”. We kunnen uiteraard wel gebruik maken van de naam en ervaringen van Codever.

Er werd besloten om een nieuwe vergadering te organiseren in september rond dit thema met zoveel mogelijk bestuursleden uit de diverse clubs. Ook geïnteresseerden die geen bestuursfunctie hebben in een of andere club, zoals Nessie en mezelf trouwens, zijn eveneens welkom.
Er werd besloten om in eerste instantie de enduro-, quad- en 4x4 rijders aan te spreken.
De mensen van Grensland nemen de enduro en 4x4 rijders voor hun rekening, wij zouden ons tot de 4x4 clubs richten. Volgens de mensen van Grensland hoeven we niet op steun te rekenen van de motorcrosser. Die zouden enkel geïnteresseerd zijn in de hen beloofde permanente oefenterreinen.

Dus de komende dagen mogen de clubbesturen een mailtje en/of telefoontje verwachten van Nessie of mezelf.

Verder zal er ook concreet werk gemaakt worden van vertalingen naar het nerderlands van de Codever website. Dat zal vooral Philippe VD van Grensland zijn die zich daar mee gaat bezig houden. Nessie stelde voor om Philippe hierbij te helpen.

Hopelijk komen we spoedig tot een vlaamse tak van Codever, zodat onze belangen op een ernstige manier kunnen verdigd worden.

Wordt vervolgd!

_________________
Freelander TD4 '01 - 3 door - Bonaty Grey - hippotraveller


Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Land Rover Freelander Club Forum Index -> Zin in een tochtje? All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1
Watch this topic for replies
 
Jump to:  
You can post new topics in this forum
You can reply to topics in this forum
You can edit your posts in this forum
You can delete your posts in this forum
You can vote in polls in this forum



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Abuse - Report Abuse - TOS & Privacy.
Powered by forumup.be free forum, create your free forum! Created by Hyarbor & Qooqoa - Auto ICRA

Page generation time: 12.805